Jonas Hassen Khemiri – De Papaclausule

Liefdevolle gezinsdynamiek

Met De Papaclausule (Nijgh & Van Ditmar) schreef de Zweed Jonas Hassen Khemiri een schitterende roman over het vaderschap en de choreografie die bij het gezinsleven komt kijken. In swingend proza schetst hij de band tussen ‘de vader die een opa is’ en ‘de vader die een zoon is’. Opa komt twee keer per jaar logeren in papa’s kantoor; voor de zoon die met vaderschapsverlof is en thuis een één- en een vierjarige heeft, is dit een beproeving. (‘Wil je dat ik morgen kom? vroeg opa. Wil je komen? vroeg papa. Ik wil als jij wilt dat ik kom, zei opa. Ik wil alleen dat je komt als je echt wilt komen, zei papa.’) De zoon vergeeft de vader zijn vroegere afwezigheid niet en ergert zich aan diens starre houding, de vader vindt de zoon een overgevoelige nietsnut – maar al mopperend blijven ze hun best doen. Tussen de onopgeloste familie­drama’s door moet dan de kleinste ondersteboven worden gehangen omdat zijn zusje hem per ongeluk dreigt te vermoorden met een te groot stukje kiwi. In mooie perspectief­wisselingen neemt Khemiri de lezer mee in de familiereflecties van de mama, de zus, de vier­jarige en de eenjarige, en zo zet hij op liefdevolle toon de complexe en intensieve dynamiek neer van een gezin waarin iedereen zich inzet voor het team, maar niemand zich echt gewaardeerd voelt. De tref­zekere manier waarop Khemiri de kunst van het elkaar in leven houden schetst, is zowel krachtig als ontroerend.

Verschenen in AD Magazine 15/06/19